Bijenhotel biedt logies aan kwetsbare insecten

Nederland en België tellen meer dan 800 soorten bijen en wespen. En deel daarvan kan nu terecht in het bijenhotel van Volvo Car Gent.

Bijen en wespen worden zeldzamer.
In het huidige landschap worden nectar- en stuifmeelbronnen, en degelijke nestgelegenheden erg schaars. Bovendien is het intensieve gebruik van pesticiden een groot probleem voor de insecten die de bespoten planten bezoeken. Het is daarom zeer belangrijk om te bekijken hoe we onze natuur- en landbouwgebieden, tuinen, parken en zelfs industriezones op een bijvriendelijke manier kunnen beheren. Wie een bijenhotel maakt, zet alvast een bescheiden stap om bijen te helpen. Zo’n 60 soorten bijen kunnen nestelen in zogenaamde insectenhotelletjes. Vooral metselbijen vallen op door hun koortsachtige bouwactiviteiten – zij sluiten de opening af met bladeren of modder. Daarnaast vind je er ook tal van (ongevaarlijke!) goudwespen, graafwespen en ander klein grut.

Een bijvriendelijk beheer van onze leefomgeving, met voldoende natuurlijke nestplaatsen en voedselbronnen, moet de hoogste prioriteit krijgen. Houtblokken met boorgaten, leemwandjes en holle stengels zijn ideale nestgelegenheden voor deze ijverige insecten. Bijenhotels worden al heel snel bewoond door tientallen soorten, elk met hun eigen specifieke voedselvoorkeuren en nestgewoontes. De vrouwtjes zoeken stuifmeel in naburige bloemen en leggen dit in hun nest. Daarop leggen ze een eitje. Vervolgens maken ze de cel dicht en bouwen ze de volgende cellen tot de stengel vol is. Een bewoond holletje kan je herkennen aan het dichtgemaakte gaatje. De larven voeden zich met het stuifmeel dat hun moeder achterliet. Pas na de winter komen de volwassen dieren naar buiten. De insecten zoeken niet alleen voedsel in de bloemen, maar zorgen tegelijk voor de bestuiving (bevruchting) van bloemen. Hierdoor kunnen er zaden en vruchten groeien. Veel van ons fruit, denk maar aan aardbeien en appels, zou er niet zijn zonder deze nuttige insecten. 

Hotel met zicht op... de Kennedylaan
In november vorig jaar plaatste Natuurpunt voor Volvo Car Gent een bijenhotel met twee modules op het stukje groen aan de Volvo-piloon langsheen de Kennedylaan.

Natuurpunt kwam de plaats screenen en we vroegen: een hotel aan zo een drukke weg, met een klein lapje groen, is dit wel geschikt als bijenhotel? “Jazeker,” antwoordde Sylvia Dubois van Natuurpunt. “De drukte van de Kennedylaan maakt niets uit, en er is hier voldoende voedsel voorhanden.”

Jan Smet van de Milieudienst legt uit: “We staan hier in een groene zone die ingericht is volgens het advies van milieu-experts. Er groeien inheemse zomereiken en verschillende struiken zoals Gelderse roos, en verder laten we de natuur zijn werk doen. Er worden geen onkruidverdelgers gebruikt, en het gras wordt twee keer per jaar gemaaid. Dat zorgt voor een gezonde en natuurlijke habitat, waar de bijen zich thuis kunnen voelen.”

Duurzaamheid
Dit is allemaal wel mooi, maar … wat heeft dit te maken met onze hoofdopdracht: op een efficiënte en kwaliteitsvolle manier auto’s maken?

Jan Smet: “Ja, auto’s maken blijft onze hoofdopdracht, maar Volvo wil dit op een duurzame manier doen, met aandacht voor de lange termijn en voor de omgeving rondom ons – mensen én natuur. Het is ook daarom dat we hebben geïnvesteerd in een heetwaternetwerk met Stora Enso, waardoor we minder fossiele brandstoffen gebruiken en het CO2-verbruik kunnen verminderen met 40 procent. Ik zie dit bijenhotel als onderdeel van onze duurzaamheidsfilosofie, die ook oog heeft voor insecten zoals bijen en wespen, die het moeilijk krijgen en die dus een duwtje in de rug best kunnen gebruiken. Op die manier leveren we een bescheiden bijdrage tot het herstel van de biodiversiteit en willen we anderen aanzetten om ook in hun tuin te zorgen voor een onderkomen voor de bijen.”

Meer info over hoe u zelf aan de slag kunt kan U vinden op de website van natuurpunt: https://www.natuurpunt.be/aan-de-slag-voor-bijen-bedrijven

  • Jan Smet: "Onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid."
  • Bijen leggen eitjes in een buisje.
  • een-grote-wolbij-verzamelt-stuifmeel.jpg
  • een-hotelletje-met-twee-kamers-en-vele-bedden.jpg
  • droog-zonnig-en-zicht-op-het-volvo-logo.jpg

Foto's: Eric Demurie, Natuurpunt (Maarten Jacobs), sandrabrennand.com, growwilduk.com

Naar boven