Dag Joseph!

Vandaag, vrijdag 22 december, gaat collega Joseph Budiman met pensioen. Niets speciaals, denkt u? Bij Volvo Car Gent gaan er elke week collega's met pensioen.
Alleen: Joseph kwam bij Volvo werken toen hij al voorbij de zestig was, en hij is nu 68 jaar. We zullen er wel aan wennen, aan collega's die steeds langer aan het werk blijven, maar stoppen met werken als je 68 bent, dat zal toch nog héél lang uitzonderlijk blijven.

Jozef had er al een lange loopbaan in de horeca opzitten, en hij was al voorbij de zestig toen hij in dienst kwam bij de logistieke dienstverlener DSV Automotive. Toen dat in 2013 werd overgenomen, trad hij toe tot het personeelsbestand van Volvo Car Gent. Enkele jaren geleden berekende hij hoe groot (of klein) zijn wettelijk pensioen zou zijn, en hij besliste toen dat hij zo lang mogelijk wou werken. Hij kwam overeen dat hij op 1 januari 2018 met pensioen zou gaan, en hij kreeg een job die hem goed lag, rekening houdend met zijn leeftijd: materiaal rondbrengen met een wagentje. Vorige donderdag, 21 december, was zijn laatste werkdag.

Joseph staat op het punt om aan zijn laatste shift te beginnen, als ik het team tref in LC1, in de afdeling waar men voormontages maakt voor de Lasfabriek. Joseph rijdt er met een wagentje om stukken op hun bestemming te brengen.  Beneden was te zien dat de collega's Josephs wagentje hadden versierd met wimpels. Teambegeleider Edwin De Wilde gaf uitleg over de taakverdeling in het team, en collega Gerben Dijkstra gebaarde mij om niets te zeggen van het versierde wagentje - dat moest nog even een verrassing blijven.

De roots van Joseph liggen in Indonesië, en zijn eerste plannen zijn om zijn zus aldaar te gaan bezoeken. En daarna wil hij beginnen tennissen - wat met zo een wagentje rondrijden, dat is toch echt wel een zittend bezoek - en tijd vrijmaken voor zijn vrouw en zijn zoon.

Joseph is niet van het uitbundige type, maar hij is toch wel geraakt als hij zijn wagentje ziet, en als zijn collega's hem een applausje geven. Joseph sluit een hoofdstuk af. "Ja, ik ga het wel missen," zegt hij. "Het werk, de sfeer, de collega's... het was een mooie tijd." Hij krijgt enkele knuffels, wordt gefotografeerd, en dan stapt hij op zijn wagentje. Want er moet nog gewerkt worden op zijn laatste werkdag!

Groepsfoto: V.l.n.r.: Werner Turf, Hugo Herman, Eric Mestdagh, Kimberly Pots, Edwin De Wilde, Joseph Budiman, Tania Temmerman, Nancy Verhelst, Luc Haegeman, Ramsanjal Biswadjietsin, Vincent Ongena, Didier De Tandt, Osman Kara en Gerben Dijkstra.

Naar boven