Focus op elektrificatie, meer XC40's en duurzaamheid in 2019

2019 wordt een belangrijk jaar voor Volvo Car Gent. De productie van de XC40, Europese wagen van het jaar in 2018, wordt aanzienlijk opgedreven. Het streefdoel is zelfs de productiecapaciteit van deze compacte SUV tegen 2020 te verdubbelen, om in te spelen op de grote wereldwijde vraag naar dit model.

Het succes van deze populaire wagen, overigens ook bekroond met de titel “Women’s World Car of the Year, blijft toenemen. Er zijn meer dan 90.000 van deze auto’s gemaakt sinds de start van de productie eind 2017. Ook de productie van de V60 blijft een belangrijke activiteit voor Volvo Car Gent.

Onze fabriek heeft nog een andere grote uitdaging voor de boeg: elektrificatie. We staan aan de vooravond van een “game-changing journey”, aldus plant manager Stefan Fesser. Volvo Car Gent is zich namelijk volop aan het voorbereiden op haar rol in de elektrificatiestrategie van Volvo Cars. In de toekomst gaat het merk zich volledig focussen op hybride en volledig elekrische wagens en de technische en logistieke voorbereidingen voor een fabriek als die in Gent zijn niet min. Ook de voorbereidingen voor de bouw van de batterij assemblage, die op de site van Volvo Car Gent komt, zijn volop bezig. De betrokken Volvo-medewerkers zullen uitvoerig worden getraind om met die high voltage batterijen te kunnen werken.

Duurzaamheid is de derde pijler waar de fabriek in 2019, maar ook later, op gaat focussen. Volvo wil tegen 2025 een klimaatneutraal bedrijf worden. Deze doelstelling willen we bereiken door energie efficiënt te werken en volop in te zetten op duurzame energievoorzieningen. Alle elektriciteit die in de fabriek wordt gebruikt is nu reeds groene stroom en we gaan in die richting verder. Naast eerdere initiatieven als de installatie van windturbines en zonnepanelen, zal onder meer het spuitproces van de wagens milieuvriendelijker gebeuren en zijn er ook studies bezig die nagaan hoe het afvalwater uit de fabriek opnieuw kan worden gebruikt.

Uitdagingen genoeg voor de boeg voor Volvo Car Gent, dat met meer dan 6.000 medewerkers de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen is. En ook qua volumes blijft de Gentse fabriek mee aan de top. Voor het negende jaar op rij werden volumes boven de 200.000 wagens gehaald. In 2018 klokte Volvo Car Gent af op 200.396 auto’s, waarvan 94 procent bestemd voor export. Het Verenigde Koninkrijk, Zweden en de VS zijn de grootste afnemers van de Gentse Volvo’s.

Naar boven