Jong geleerd

Technische beroepen onvoldoende spannend of uitdagend? We dachten het niet. Samen met vijf andere bedrijven uit de Gentse metaal- en technologiesector tonen we middelbare scholieren uit het Gentse graag van dichtbij hoe hun eventuele latere job er zou kunnen uitzien. De jaarlijkse beroepenrally, georganiseerd door TOFAM Oost-Vlaanderen, is hiervoor het ideale recept.

Achter de bouw van een wagen zitten tientallen, zo niet honderden technische vaardigheden schuil, soms eenvoudige handelingen, maar even vaak ook complexe montages, die technische expertise vereisen. Net daarom is het zo belangrijk dat we enthousiaste en geschoolde mensen aantrekken om de vele technische vacatures ook effectief te kunnen invullen.

Want hoe gebeurt dat nu precies, een motorblok voor een Volvo monteren? En wat moet je kunnen om bepaalde fouten uit metalen prototypes te halen? Of hoe wordt een deurmodule op een wagen gemonteerd? Allemaal vragen waar de jongeren uit het vierde middelbaar die aan de Beroepenrally deelnamen, een antwoord op kregen en zelf konden uittesten.

20190221i7a8344.jpg

De eerste zaadjes voor een latere beroepskeuze worden immers al heel vroeg geplant, vaak al zelfs al in de lagere school. “Voor bedrijven als Volvo is het cruciaal dat we deze jonge mensen al vroeg in hun schoolcarrière warm maken voor technische beroepen in de metaalsector. Al te vaak zijn er misvattingen over deze jobs, maar met een dag als deze kunnen de jongeren zelf ervaren dat de mogelijkheden in onze sector heel divers en uitdagend zijn", aldus Bart Thoen, verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod binnen Volvo Car Gent.

Een volledige dag praktijk, gekoppeld aan een inleidende en een opvolgingsles over de sector en de beroepen, doet hen dus proeven van wat op werkvlak allemaal mogelijk is. Een unieke blik achter de schermen van een groot bedrijf als Volvo krijgen ze er bij.

En dat zo’n beroepenrally zijn vruchten afwerpt, heeft het verleden al bewezen. Een van de technici die de middelbare scholieren bij Volvo Car Gent begeleidt, kreeg als jongere zelf de technische microbe te pakken toen hij destijds met zijn school op bedrijfsbezoek ging. Jong geleerd dus!

Naar boven