Met evenveel gemak Kan het ook in de vuilnisbak!


De opruimactie paste in de landelijke campagne ‘In de vuilbak’, waarbij iedereen wordt opgeroepen om vuil niet te laten zwerven. Zwerfvuil is niet alleen een droevig gezicht, het is ook een reëel probleem – we missen kansen om afval te recycleren, en via de riolen en rivieren komt uiteindelijk heel veel van het zwerfvuil in zee terecht. Traag of niet afbrekende materialen, zoals plastics, komen zo in de voedingsketen terecht. Zo kan het zijn dat de wikkel van een snoepje uiteindelijk weer op uw bord belandt, wanneer bijvoorbeeld minuscule kunstofdeeltjes opgegegeten maar niet verteerd worden door mosselen en vissen.

We vroegen initiatiefnemer Sven Vanhecke naar zijn conclusies. “Qua groot afval viel het nog mee, op een tas met stukken spaanderplaten en enkele flessen na,” aldus Sven. “Toch hebben we, in minder dan één uur tijd, een tiental zakken afval opgehaald. Wat het meest ontmoedigt, zijn de ontelbare sigarettenpeukjes. Voor de schoonmaakploegen is het bijna een onbegonnen taak om die op te ruimen. Dus zeker aan de rokers zou ik een grote oproep willen doen: peuken horen in de asbakken!”

Volvo heeft ook enkele dingen geleerd die het zelf ook beter kan doen. “We gaan na om meer en grotere asbakken te plaatsen op enkele strategische plaatsen, en we zullen ook zorgen dat de afvalbakken regelmatiger opgehaald worden, want we hebben ook gezien dat die in sommige gevallen overvol waren.

Zijn besluit ligt voor de hand: “Zwerfvuil is een pest. Voorkomen is beter en gemakkelijker dan genezen. En een prettige omgeving is voor iedereen een stuk aangenamer.

PS – We hopen dat Senne plezier heeft beleefd aan het optreden van John Cleese, maar het ticket hoort thuis in de papiermand!

 

Naar boven