Voor het geld - en voor de levenslessen

Met zijn vijfentwintig jaar is Anthony Masson niet meteen de jongste kerel, maar hij is wel een échte student. Van thuis kreeg hij de volgende les mee: “Studeren mag, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je je studies zelf kunt betalen.”

Anthony is niet opgegroeid in luxe, maar als jonge kerel wist hij al wat hij wilde. En dat was: vooruitkomen in het leven. Hij wist dat, als hij hogere studies zou aanvatten, dat hij moest instaan voor een deel van zijn kosten. “Als ik dat nu bekijk,” zegt Anthony, “is dat een groot voordeel. Je leert het leven van alle kanten bekijken.”

Al op zijn zestiende begon hij als jobstudent bij Colruyt. Hij prijst zich gelukkig dat hij, vele jaren geleden, de kans kreeg om een vakantiejob bij Volvo Car Gent te doen. Rond 2010 werd hij een ‘flex pooler’. Wat is dat?

Anthony: “Een flex pooler is een student die flexibel werkt tijdens het schooljaar. Ik spreek af met de supervisor wanneer hij mij nodig heeft. Meestal is dat dan de nachtshift van vrijdag, van zeven uur ‘s avonds  tot kwart voor drie. Soms krijg ik de vraag of ik de maandag kan werken, omdat de vaste collega’s liefst een verlengd weekend nemen als ze hun vakantie kunnen opnemen. En de zondag, dat is helemaal de max, want dan verdien ik dubbel.”

Een centje bijverdienen is belangrijk voor Anthony. “Ik krijg ongeveer 14 euro per uur, plus 25 procent shiftpremie voor de nachtploeg. Als student betaal je zo goed als geen belastingen. Meestal kom ik wel aan het wettelijke maximum van vijftig dagen per jaar. Zo kan ik mijn studies betalen, en heb ik geld voor iets extra’s. Op reis gaan bijvoorbeeld. Dit inkomen geeft me een grote stabiliteit.”

Anthony moet, zoals hij zelf zegt, ‘naar niemand kijken’: zijn inkomen maakt hem zelfstandig. Hij heeft ervoor gekozen om zijn studies – Handelswetenschappen met een master in Personeel- en Organisatiemanagement – te spreiden over zes jaar, om meer te kunnen werken.

“En je krijgt er meer voor terug dan alleen geld,” zegt hij. Zoals: mensen leren kennen, op alle niveaus van het bedrijf. Want Anthony werkt niet alleen op de lijn – momenteel werkt hij mee aan een campagne om het kwaliteitsbewustzijn te verhogen. Werken met de handen én met het hoofd: Anthony weet wel dat die twee niet te scheiden zijn. “Werken op de lijn is een geweldige leerschool. Je doet zoveel levenservaring op, je leert zoveel mensen kennen.”

Anthony heeft altijd in de Eindassemblage gewerkt, op de trimlijnen en de laatste jaren op Ergo. “Soms is het zwaar, ja. Ik heb veel respect voor de collega’s die dat heel de tijd doen. De ‘zestig-secondenwereld ken je maar als er je er zelf in zit.”

Zou hij Volvo aan zijn medestudenten aanbevelen? “Absoluut! Volvo is een superbedrijf. Ik ben blij met de kansen die ik hier krijg, en met wat ik hier leer, op alle vlak, en vooral: van mijn collega’s. Wat je verdient, is niet onbelangrijk, maar de ervaring die ik hier opdoe, is onbetaalbaar.”

Anthony is ook blij dat het door zijn werk als jobstudent de medewerkers beter lukt om overuren te compenseren. “De appreciatie die ik krijg van de mensen hier vind ik zeer fijn, de dankbaarheid die jullie uitdragen zorgt ervoor dat ik ook gemotiveerd blijf, want mensen uit de nood kunnen helpen en problemen kunnen oplossen is een echte drijfveer. Ik ben iemand met een positieve kijk op het leven.”

"De ‘zestig-secondenwereld ken je maar als er je er zelf in zit.”
  • masson1.jpg
  • masson-2.jpg
  • masson-3.jpg
Naar boven