Wagens per spoor vervoeren: snel en milieuvriendelijk

Volvo-wagens worden steeds populairder en de verkoop boomt. Om aan de globale groei te beantwoorden heeft Volvo Cars de voorbije jaren ook fabrieken in China en Amerika opgezet, en heeft het een stevige ‘manufacturing footprint’ wereldwijd opgebouwd.Om de afgewerkte auto’s over de continenten heen bij de klanten te krijgen, wordt voortaan meer en meer op treintransport ingezet. De door de klant bestelde wagens zo snel mogelijk bij de eindklant brengen, waar die ook woont, is een van Volvo’s hoofdmissies.

Begin deze zomer vertrok voor het eerst een rechtstreekse trein met in Europa gemaakte Volvo’s van Gent naar China. De nieuwe rechtstreekse spoorverbinding tussen North Sea Port en de Chinese stad Xi'an wordt hiervoor twee keer per week gebruikt, goed voor 100 treinen die in totaal zo'n 25.000 auto's per jaar naar China zullen brengen.

Vanuit de Volvo-fabrieken in China werden al langer auto’s met de trein naar België gebracht. Nieuw is dat er nu ook omgekeerd in Europa gemaakte wagens vanuit Gent met een rechtstreekse trein naar China worden gebracht. Met de nieuwe spoorverbinding zullen er dit jaar nog zo'n 10.000 Volvo's vanuit Gent naar China worden getransporteerd. Omgekeerd komen er dit jaar nog zo'n 13.000 auto's vanuit China naar Gent. In de toekomst zullen er jaarlijks zo'n 25.000 auto's vanuit Gent naar China worden gevoerd en vice-versa.

 

Zonder omweg
De trein tussen North Sea Port Gent en Xi'an, via Polen, is 22 dagen onderweg zijn. "In vergelijking met het transport via schepen of de weg zal de doorlooptijd naar de klanten in China met de helft verminderen", zegt Stefan Fesser, CEO van Volvo Car Gent.
Maar de verminderde doorlooptijd is maar een van de redenen. Transport per trein is ook een pak goedkoper en milieuvriendelijker dan zeeschepen.

Naast China worden ook nu ook wagens uitgevoerd via het spoor naar Italië en Oostenrijk, die respectievelijk uit de Gentse haven en de haven van Zeebrugge vertrekken. Dankzij deze keuze voor het spoor haalt Volvo Cars jaarlijks ongeveer 5.000 vrachtwagens van de weg, waar neerkomt op zo’n 150 trucks minder op weekbasis.

Naar boven