"We did it!"

Het lijkt wel alsof de weergoden de wielerambassadeurs extra op de proef willen stellen. Want na de Mont Ventoux was het op ook Les 2 Alpes barslecht weer.
Maar is het niet in deze omstandigheden dat de aard van de ware Flandrien komt bovendrijven? Met de kop boven de guidon, de blik op het tarmac, duwen en trekken, voorbij de grenzen waarvan men dacht dat men ze nooit zou kunnen overschrijden?

Volvo-ambassadeurs trotseren het weer
Jawel, ze hebben het alweer gedaan, onze twintig ambassadeurs en andere Volvo-deelnemers, met begeleiding van Energy Lab.
Op 17 augustus vertrokken twintig ambassadeurs naar Frankrijk, vergezeld van enkele enthousiaste collega’s-fietsers. Onder deze laatste groep waren er ook die vorig jaar de Stelvio in de Italiaanse Alpen  hadden bedwongen, met de eerste lichting van ambassadeurs. Ongeveer de helft vertrok 's morgens zeer vroeg; de anderen gingen in op het aanbod om nog een gezond ontbijt te nuttigen in Volvo.

Tien kilo lichter
Begin dit jaar waren de ambassadeurs verkozen, op basis van hun motivatie en conditie. Het opzet was, net als vorig jaar, om personeelsleden te kiezen die wat wilden doen aan hun conditie, en die bereid waren een serieuze uitdaging aan te gaan: een col in de Alpen bedwingen. Eén van hen was Luc Van der Sypt, hoofd van de onderhoudsafdeling. "Ik vond al lang dat ik iets moest doen aan mijn conditie," zegt hij. "Ik zette mijn goede voornemen kracht bij door een koersfiets te kopen. Maar die bleef in het begin te veel op stal, met de klassieke excuses: te druk, te koud, te nat, ... Tot ik mij kandidaat stelde als ambassadeur. Dan werd het menens. Ineens krijg je een doel, waar je in team aan werkt. Je wordt begeleid, zowel medisch als sportief. Ik kreeg een oefenschema, en enkele enthousiaste 'coureurs' organiseerden oefenritten, met als ultieme doel: Les 2 Alpes beklimmen. Dat ik dat doel bereikt heb, geeft een ongelooflijke voldoening. De top bereiken is iets wat mij altijd zal bijblijven, ook al omdat het onafgebroken heeft geregend. Dat maakt de prestatie alleen nog maar straffer!" Luc is niet alleen trots op zijn prestatie, hij verloor onderweg ook nog eens tien kilogram, en hij voelt zich fitter.

Polsslag in de gaten houden
Een andere ambassadeur is Patrick Lievens, producttechnicus van de Spuitfabriek. "Drie jaar geleden kreeg ik een hartinfarct," zegt Patrick. "Van de cardioloog moest ik gaan lopen of fietsen, en geef mij maar fietsen. In het begin was ik al na drie kilometer buiten adem. Maar ik hield vol, kocht een koersfiets, en zo kwam de smaak erin. Het initiatief van Volvo om Les 2 Alpes te beklimmen, was een geschenk uit de hemel." Wat niet wil zeggen dat Patrick het niet zwaar had. "Het was even schrikken toen ik een sms-je kreeg van [begeleider ] Pieter-Jan Landuyt (van de Distribution Yard),” herinnert Patrick zich. “Op donderdag als voorbereiding even de Col du Lautaret beklimmen. Zonder opwarming! En ik raakte zowaar bij de eerste boven! De Galibier heb ik dan toch maar even links laten liggen..."
Patrick is trots op zijn prestatie op zaterdag: "Begonnen met een voorzichtige afdaling, dan een vals plat voor Bourg d'Oisans, toch even moeten stoppen omdat de hartslag te hoog was, enkele foto's nemen, en dan, op naar de top van Les 2 Alpes, met goed advies van Hanneke [van Energy Lab] - klein verzet, de gps-instructies volgen, ... en weg was ik, een ongelofelijk gevoel, de pols tussen de 126 en 132 en het ging! Wat een opluchting, ik moest nergens meer stoppen, boven komen op dat bergje waar ik zo'n schrik voor had, en omhelst worden, 'proficiat' hier en daar... Wat een ontlading. Ik heb een T-shirt met 'I did it', en dat vat het goed samen, maar wat nog beter zou zijn, de slogan: 'we deden het samen'! Dank aan iedereen om dit mogelijk te maken."

Energy@Volvo

"Dat is precies waarom we het programma 'Energy@Volvo' hebben opgestart," zegt fabrieksmanager en bezieler van het project Eric Van Landeghem: "Collega's een uitdaging aanbieden waardoor ze gezonder gaan leven en meer bewegen, en hen daarbij begeleiden en ondersteunen. Dat we dit doen in team is een grote motivator."
"Ja, het klopt dat we al drie keer regen hebben gehad," lacht Eric Van Landeghem. "Eerst op de Stelvio, dan de op de Mont-Ventoux, en nu in de Alpen, maar dat maakt de prestatie alleen maar heroïscher. Zeker op de Mont-Ventoux hadden we het zwaar. Precies die omstandigheden verstevigen de band met de collega's, want dat is altijd het onderwerp wanneer we elkaar ontmoeten."

Katleen Van Buggenhout begon haar sportieve traject vorig jaar op de Stelvio, en wou er nu ook absoluut bij zijn, ook al was ze nu geen ambassadeur. Ze weet het nog goed: "De weergoden hadden alle varianten van regen op het programma gezet: dikke druppels, fijne druppels, mist …. Maar iedereen was vol goede moed aan de start. Rond negen uur ging het startschot en we waren vertrokken voor 51 kilometer. Eerst een afdeling, dan kwam de vermaarde col van Alpe d’Huez. Hierna ging de tocht over Les Balcons d’Auris, geen gezapig balkonnetje maar een klim van zes kilometer, met een fenomenaal uitzicht. En dan de kers op de taart: Les 2 Alpes met de tien bochten. De bochten aftellen, doseren, nog voldoende eten en drinken. En die laatste kilometer: die was ZEKER langer dan één kilometer! Wat een emoties aan die eindstreep: lachen, huilen, stil, uitbundig! Wat een ontlading. Peter (De Sutter) en Tatan hebben iedere Volvo-fietser over de eindmeet geschreeuwd en opgevangen. [Fabrieksmanager] Eric zo fier als een pauw, omdat alle ambassadeurs het gehaald hadden."

Heel veel dank aan iedereen van energy@volvo die meegewerkt heeft om dit te doen slagen.

Het ziet er naar uit dat Energy@Volvo volgend jaar de mythische Mont Ventoux in het vizier zal nemen, als nieuwe uitdaging voor een nieuwe lichting ambassadeurs.

 • 20160819-mg3325.jpg
 • 20160819-mg3329.jpg
 • 20160819-mg3360.jpg
 • 20160819-mg3405.jpg
 • 20160819-mg3452.jpg
 • 20160819-mg3508.jpg
 • 20160819-mg3510.jpg
 • 20160820-mg3527.jpg
 • 20160820-mg3531.jpg
 • 20160820-mg3538.jpg
 • 20160820-mg3547.jpg
 • ann-van-kerckvoorde.jpg
"Das Leben ist wie ein Fahrrad, man muss sich vorwärts bewegen, um das Gleichgewicht nicht zu verlieren."

(Albert Einstein, Het leven is als fietsen, als je je niet voorwaarts beweegt, verlies je je evenwicht.)

"I did it?" - "WE did it!"
Naar boven