Studenten zijn erop getraind om met een frisse blik ingewikkelde processen te analyseren en met creatieve en innovatieve oplossingen voor de dag te komen. Volvo Car Gent maakte de voorbije maanden kennis met Odai Razouk, die stage liep in het onderhoudsteam van de batterijfabriek. Als student elektromechanica aan HoGent, koos hij bewust voor Volvo Car Gent als stageplaats. "Ik wilde in een industriële omgeving terechtkomen", vertelt hij.
Via het stageplatform van HoGent kwam hij terecht bij de onderhoudsafdeling in de eindassemblage, waar hij zich toelegde op het analyseren en oplossen van storingen aan volautomatische stations. Daarnaast werkte hij, onder begeleiding van collega Koen Cocquyt, aan een bijzonder bachelorproef-project.

Van idee naar realiteit
Odai werkte aan de opbouw van een kalibratie-, test- en opleidingsstation voor het verbinden van busbars van de batterijmodules in onze elektrische wagens. Een complexe uitdaging, want er bestond amper documentatie over de gebruikte technologie.
Nu wordt het even technisch: het systeem combineert Nexonar-camera’s (geavanceerde camera’s met infraroodtechnologie die objecten en tools in real time kunnen volgen), Microsoft-software en Desoutter-tools (veel gebruikt assemblagegereedschap in de automobiel) op een AGV-assemblagelijn, in een innovatieve set-up met laseraanduiding, slimme lens en HoloLens-bril. Het systeem bepaalt stap voor stap de juiste werkvolgorde, zodat operatoren veilig kunnen werken zonder papieren instructies of begeleiding ter plaatse. Momenteel zijn er 7 productiestations uitgerust met deze installatie.
“Het idee sprak me meteen aan. Ik hou van 3D-tekenen en dit project gaf me de kans om dat te combineren met echte industriële toepassingen,” zegt Odai. Zijn grootste uitdaging? “Alles samenbrengen, van verschillende leveranciers, zonder handleidingen of voorbeelden. Maar net dat maakte het interessant.”
Bijleren in de praktijk
Odai werkte gemiddeld één à twee dagen per week aan het project. De rest van de tijd draaide hij mee met de technici van het onderhoudsteam. “Daar heb ik echt veel van geleerd. Vooral het werken met robots vond ik fantastisch.”
Gaat Volvo Car Gent zijn werk effectief gebruiken? “Dat hoop ik echt,” zegt hij met een glimlach. “Het zou geweldig zijn als mijn opleidingsstation effectief ingezet wordt.”
Stagebegeleider Koen is alvast zeer tevreden: “Odai heeft een heel mooi traject afgelegd, met als kers op de taart het opleidingsstation voor busbars. In de manier waarop hij dit aangepakt heeft, vinden we ook onze belangrijkste bedrijfswaarden terug: Odai deed dit met veel goesting, hij was zeer betrokken bij het onderhoudsgebeuren, toonde zich uitmuntend in het doorzetten om zijn stage-opdracht uit te voeren, en toonde Respect voor en naar de werkomgeving.”

En nu?
Odai neemt zijn project volgende week mee naar het Techniekfestival, waar hij leerlingen uit het lager onderwijs warm hoopt te maken voor STEM-richtingen.
Wat de toekomst brengt, weet hij nog niet precies. “Misschien start ik volgend jaar met een schakelprogramma richting master industrieel ingenieur.” Wat zeker is: Odai kijkt tevreden terug op zijn stage bij Volvo Car Gent. En wij kijken uit naar waar zijn talent hem nog zal brengen.
"We moedigen stages sterk aan. Telkens opnieuw zien we een win-winsituatie ontstaan, waarin de stagiair én het team iets waardevols terugkrijgen," besluit Emily Hoefman, Talent Acquisition Specialist.
Word stagiair bij Volvo Car Gent!
Ben jij op zoek naar een uitdagende stage bij een toekomstgericht en toonaangevend bedrijf? Volvo Car Gent, de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen, biedt je de kans om waardevolle werkervaring op te doen in een inspirerende omgeving.
Of je nu techniek, engineering, logistiek of HR-studies doet: bij ons kan je jouw talenten verder ontwikkelen.
Wil je meebouwen aan de mobiliteit van de toekomst? Solliciteer vandaag nog via volvocargent.be/jobs/studenten. Misschien verwelkomen we jou binnenkort wel als onze nieuwe stagiair!