Volvo Car Gent

Volvo Car Gent gaat dit jaar meer elektrische wagens maken. Meer wagens, dat betekent ook meer mensen nodig om die wagens te maken. Ook anderstaligen met een gezonde dosis werkijver zijn vanaf nu welkom in de Gentse fabriek. 

Dankzij een proefproject met Randstad en Agilitas, die voor de Gentse fabriek mee de rekruteringen opvolgen, kregen twaalf anderstaligen eind vorig jaar de kans om bij Volvo Car Gent met lijnwerk te starten. Volvo biedt hen een opleiding met taalcoach aan. 

 

Volvo Car Gent

Nederlands kennen, is dus geen basisvereiste meer voor starters bij Volvo Car Gent. Het is wel belangrijk dat ze het Engels goed beheersen en bereid zijn om taallessen Nederlands te volgen. Volvo Car Gent verwacht dat de nieuwe medewerkers binnen de zes maanden een behoorlijk niveau van het Nederlands bereiken. 

Kim Holvoet, verantwoordelijk voor aanwervingen, wijst op het belang van veiligheid en teamwork bij Volvo Car Gent, waar niet wordt op ingeboet. “We zetten taalcoaches in, zodat iedereen zich volledig kan integreren”, zegt Kim. 


De twaalf anderstalige starters zijn alvast enthousiast over de kansen die ze bij Volvo krijgen. Zo ook Kamara Foday, geboren in Sierra Leone (West-Afrika) en in 2011 naar België verhuisd. Kamara, die wel een aardig mondje Frans en Engels spreekt, maakte via een vriend kennis met Volvo Car Gent. 
 

Volvo Car Gent

Na een geslaagde sollicitatie startte hij begin november in team 12 van de eindassemblage. Niet evident in het begin, maar sinds Kamara de routine te pakken heeft, gaat het al een pak beter. Hij wil en zal het Nederlands machtig worden, en daarvoor gaat hij elke dinsdagavond naar de les. Kamara is dankbaar dat hij die kans krijgt. 


Ook de teambegeleider van Kamara is enthousiast. Farid Yaagoubi keek ernaar uit om Kamara in zijn team te verwelkomen. “Momenteel wordt er in mijn team voor 90% Engels gepraat, maar ik hoop dat mijn teamleden over een half jaar al voor 60% in het Nederlands kunnen communiceren met elkaar”, aldus Farid. Tijdens vergaderingen bespreekt hij de totaliteit in het Nederlands, maar achteraf worden de belangrijkste punten naar het Engels vertaald. “Ik zorg ervoor dat Kamara alles begrijpt en foutloos mee kan en geef hem veel feedback”, luidt het. 
 

Jannes Van Loocke, de supervisor van Kamara, is eveneens voor dit proefproject gewonnen. “Voor mij was het niet moeilijk om me aan te passen aangezien er binnen Volvo al heel wat termen in het Engels worden gebruikt”, zegt Jannes. De motivatie van de medewerker zelf is ook van het grootste belang. “Liever een gemotiveerde werknemer die Engels spreekt, dan een ongemotiveerde werknemer”, zegt hij.

En Kamara zelf? Die laat alvast weten dat hij heel correct ontvangen werd in zijn team en een goede relatie met zijn collega’s heeft. “I want to stay here as long as possible!” besluit hij.

Het is de bedoeling om dit project in de loop van 2022 verder uit te breiden. Volvo Car Gent richt zich op 10 nieuwe aanwervingen per maand.10 februari 2022