Volvo Car Gent

Dat Safety binnen Volvo de absolute prioriteit heeft, is geen geheim. En dat geldt niet alleen voor de veiligheid van onze wagens. Ook de veiligheid en het welzijn van de duizenden medewerkers, in de Gentse fabriek zijn dat er 6.500, staat hoog op de agenda. En dat ook de juiste ingesteldheid van collega-medewerkers hieromtrent van cruciaal belang is, bewijst het verhaal van Andy, een arbeider uit de eindassemblage (op de foto: tweede van links).

 

Volvo Car Gent

In  november vorig jaar sloeg het noodlot toe bij deze 50-jarige medewerker van Volvo Car Gent toen hij werd getroffen door een hartstilstand en bewusteloos raakte. Collega Geert, die een EHBO-certificaat voor de fabrieksomgeving heeft, was vlakbij toen het gebeurde. “Iemand riep dat Andy op de grond lag, dat hij neergestuikt was. Ik zag meteen dat het ernstig was. Andy was bewusteloos en ademde niet meer. Ik heb direct de eerste hulp gestart en ben hem beginnen te reanimeren, terwijl collega’s de Medische Dienst en 112 alarmeerden.”

Hij kreeg snel hulp van collega Philippe en van verpleegkundige Lena van de medische dienst op Volvo. Met een AED-toestel werd de reanimatie voortgezet. “Hartmassage is heel intensief en vermoeiend, we wisselden elkaar af. Van zodra de defibrillator was, deden we verder met de instructies van het toestel.” Een MUG-team nam even later de reanimatie over. Met succes, want Andy’s leven kon worden gered. Op de intensieve zorgen in het ziekenhuis wist hij langzamerhand te herstellen.

Voor Geert, Philippe en Arjen, die met eigen handen het leven hebben gered van Andy, was dit een heel ingrijpende gebeurtenis. Geert: "Het duurde even voor ik me realiseerde wat we gedaan hadden. Ik had nooit eerder zoiets ernstigs meegemaakt. Ik heb gedaan wat moest, al besef ik achteraf dat er best veel lef nodig is om te durven reanimeren. Ik ben blij dat ik dat lef toen had. En ik was ook opgelucht toen Andy mij 's avonds kort belde vanuit het ziekenhuis om ons te bedanken."

Andy heeft geluk bij een ongeluk gehad. Omdat het acute hartfalen gebeurde op de werkplek, met doortastende en goed opgeleide EHBO-collega's en zorgverleners in de buurt, en een AED-toestel dat heel snel werd ingezet, is het voor Andy goed verlopen. 

“Het feit dat ik hier nu sta, heb ik te danken aan mijn collega’s. Dat zal ik nooit vergeten."

Volvo Car Gent

Een AED (voluit: Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In totaal heeft Volvo Car Gent 10 AED-toestellen verspreid over de hele fabriek staan. Bij gebeurtenissen als deze zijn ze levensreddend.

Volvo Car Gent telt daarnaast 360 medewerkers die opgeleid zijn tot EHBO-hulpverlener. Jaarlijks krijgen zij een EHBO-opfrissing van een halve dag door professionele EHBO-instructeurs.