Volvo Car Gent

De keuken van Volvo Car Gent is ongetwijfeld het lekkerste onderdeel uit het uitgebreide extralegale voordelenpakket waarvan de werknemers kunnen genieten. Elke dag een verse en lekkere maaltijd op tafel krijgen voor de duizenden medewerkers is een fulltime job voor de 10 koks en de rest van het keukenteam van Volvo.

“Elke dag stellen ze alles in het werk om naast een uitgebreid ontbijt ook een verse, warme maaltijd en snack te bereiden”, aldus Alain Bruyneel, coördinator van de catering binnen Volvo Car Gent.

Alain is trots op de dagelijkse verwezenlijkingen van zijn teams. “Alles is hier steeds vers want de kwaliteit primeert”, zegt hij. “Wij hebben twee visleveranciers, twee vleesleveranciers, een vaste groenteleverancier, … die allemaal streven naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding zodat wij dagelijks een lekkere maaltijd kunnen klaarstomen.”

Volvo zou natuurlijk ook kunnen samenwerken met externe cateringbedrijven, maar kiest er bewust voor om de maaltijden toch intern te blijven verzorgen. De kost voor het personeel en infrastructuur is een kost die door Volvo Car Gent zelf wordt gedragen, zodat de maaltijden betaalbaar blijven. Een verse roggevleugel met kappertjessaus, tomaat garnaal met frietjes voor 4,50 euro. Dat vind je de dag van vandaag niet vaak meer terug in personeelsrestaurants.

Volvo Car Gent

De vrijheid van de chefs

“Wij geven onze koks vrijheid in hun doen en laten.” Die vrijheid proef je in hun gerechten. Zo is er – in coronavrije omstandigheden – dagelijks de keuze tussen twee verschillende hoofdschotels, maar ook een ruim aanbod aan broodjes, desserts, … Gedurende de coronaperiode, waarbij het personeel aangespoord wordt om niet te lang ter plaatse te blijven zitten, maar eerder te kiezen voor takeaway, komt daar dagelijks een lekkere warme snack bij. Wraps met verse zalm, kruidenkaas, groene appel en bieslook, of een krokante fishburger met verse tartaar … het is maar een greep uit het tongstrelende aanbod in de personeelsrestaurants.

Op elk potje past een dekseltje

Ook gezond eten wordt gepromoot bij Volvo Car Gent. Elke week op donderdag staat er een vegetarisch menu op de planning. ’s Middags is er ook steeds verse soep, een gezond slaatje of rauwkost te verkrijgen. “Wij proberen altijd het best mogelijke gerecht op tafel te zetten. Dit is vaak niet gemakkelijk aangezien we een balans moeten vinden tussen heel wat zaken. Het is ook niet de bedoeling dat iedereen dagelijks voor het gezonde alternatief kiest. Het is vooral belangrijk dat de mogelijkheid er is”, aldus Alain.Ook de multiculturele samenleving weerspiegelt zich in het aanbod van onze chefs. De keuken rijkt verder dan enkel witloof en spaghetti uiteraard. Gerechten die overwaaien uit het buitenland zijn niet meer uitzonderlijk. Ook de bereiding van veel gerechten is gewijzigd dankzij de invloed van andere culturen. Wederzijds respect en diversiteit weerspiegelen zich in ons aanbod.

Volvo Car Gent

Het team

Op de vraag: “Wat is jouw favoriete gerecht om te bereiden?”, wist niemand uit het keukenteam een antwoord. De ene is goed met groenten, de andere is meer fan van bakken. Een kort groepsgesprekje levert al snel deze mooie quote op: “Wanneer je een goed team hebt, dan maakt dit het koken des te leuker.”

Ann Balthazar, die vanuit Human Resources de catering aanstuurt, benadrukt de uitstekende werking van de keuken: “Wij hebben in onze ploeg enkele unieke competenties. Wanneer we een event organiseren, zoals de familiedagen rond ‘50 Jaar Volvo’ of de opening van onze batterijfabriek, doen we steeds een beroep op ons eigen keukenteam.

Volvo Car Gent

Sinds begin 2021 kan Volvo Car Gent zelfs met de creaties van een eigen patissier uitpakken. Naast de gezonde trend is er namelijk ook nog steeds plaats voor een lekker stuk taart of een chocomousse van het huis. Deze lekkernijen worden door de hardwerkende Volvo-medewerkers absoluut gesmaakt.

Volvo Car Gent

Grote honger

Ook bij de medewerkers valt de keuken goed in de smaak. Veel collega’s binnen Volvo Car Gent spreken vol lof over de keukens en zijn er dan ook dagelijks klant. Sommigen komen zelfs vroeger richting VCG om nog voor hun shift een warme maaltijd te consumeren. “Iedereen heeft ook andere behoeftes. Iemand die een hele voormiddag fysieke arbeid heeft verricht, zal ook wel zin hebben in een stevigere portie”, wist Alain te vertellen.

Toch zijn er bepaalde klassiekers binnen de keuken van Volvo Car Gent waar er net dat extra tikkeltje interesse bij komt kijken. Spaghetti is een geliefd gerecht, zoals we wel konden verwachten, maar ook traditioneel Vlaams eten weet nog steeds te scoren. “Wanneer er hespenrolletjes met witloof op het menu staan, rekenen wij meestal op een 1000-tal eters en worden er 3000 rolletjes voorbereid.”

Wist je dat …

… meer dan 70% van het personeel gebruik maakt van de keuken?

… hespenrolletjes met witloof twee dagen voorbereiding kost aangezien ze met de hand worden           gemaakt?

… er dagelijks 500 liter verse soep wordt gemaakt?

… spaghetti het populairste gerecht is?

… er op vrijdag 400kg stoofvlees over de toonbanken gaat?

… er een medewerker rondloopt die telkens zes hespenrolletjes naar binnen speelt?

 

 

 

18 maart 2021