Volvo Car Gent

Bij Volvo Car Gent zetten we twee keer per week onze deuren open voor bezoekers. Van dichtbij kunnen ze ervaren hoe wij de mobiliteit van de toekomst bouwen. Van Volvo-dealers met (potentiële) klanten, tot studenten uit specifieke technische opleidingen en nieuwe medewerkers, elk van hen krijgt de kans om een kijkje te nemen in het hart van de productie. Onder deskundige begeleiding van een enthousiaste gids ontdekken zij de geheimen van de lasfabriek en de eindassemblage. Een unieke ervaring, die hen helemaal onderdompelt in de Volvo way of working.

Waarom rondleidingen?

Met de rondleidingen mikt Volvo Car Gent op drie doelgroepen: nieuwe medewerkers, technische scholen en Volvo-dealers, die de wagens uiteindelijk in hun showrooms verkopen. “We doen rondleidingen om de band met onze (potentiële) klanten en werknemers te versterken. Het is de ideale manier om vertrouwen te wekken in wat we kunnen binnen Volvo Cars”, vertelt Jan De Witte, die de geleide bezoeken coördineert. 

Volvo Car Gent

Laatstejaars uit specifieke richtingen zoals elektriciteit, elektronica en elektromechanica, maar ook bachelor- en ingenieursstudenten komen langs om te ondervinden hoe het er in een productieomgeving aan toe gaat. Is een job in de fabriek iets voor mij? Kan ik mijn technische opleiding hier in de praktijk omzetten? Het is belangrijk dat studenten van de sfeer en gang van zaken op de werkvloer kunnen proeven om op deze vragen een antwoord te krijgen.


Hoofdreden om deze doelgroep te verwelkomen, is de 'war for talent', zoals de schaarste op de arbeidsmarkt ook wel genoemd wordt. “Wij ontvangen met veel enthousiasme studenten uit technische richtingen die steeds zeer geïnteresseerd zijn om kennis te maken met ons high tech machinepark”, legt Emily Hoefman, recruiter binnen het Talent Acquisition & Development Team uit. Met de studenten maakt de gids extra stops in de fabriek waarbij hij dieper ingaat op de technologische aspecten in de productie.

Volvo Car Gent

Maar wat houdt zo’n fabriekstour nu juist in? Elke rondleiding start met een korte presentatie over Volvo Car Gent en moederbedrijf Volvo Cars, gevolgd door een overzicht van de belangrijkste veiligheidsvoorschriften. Want veiligheid is prioriteit nummer 1 bij Volvo, zowel voor medewerkers als bezoekers. Vervolgens leidt de gids de bezoekers door de productiehallen, waar ze uit eerste hand kunnen zien hoe een Volvo van begin tot eind gemaakt wordt. “Wat een indrukwekkend bedrijf!” en “Ik wist niet dat er zoveel technologie in een autodeur zat”, zijn slechts enkele van de vele reacties die we ontvangen.

Gidsen aan zet

Ze zijn met zes, onze gidsen: Godfried, Eddy, Pieter, Jo, Yves en Patrick. Heel gedreven, en met een grote interesse voor technologie en de Volvo-fabriek. Dat is wat ze gemeenschappelijk hebben, maar stuk voor stuk hebben ze ook hun achtergrond. Yves bijvoorbeeld is afgestudeerd als industrieel ingenieur en werkte een groot deel van zijn carrière bij de VRT. Nu is hij nauw betrokken bij de Gentse Gidsenorganisatie. 

Volvo Car Gent

Ook de anderen hebben een mooie technische bagage om het assemblageproces en alles wat erbij komt kijken, aan verschillende doelgroepen uit te leggen. Yves: “De groepen die we begeleiden, zijn heel erg verschillend. De kunst is om het boeiend te houden zowel voor de student die ons als potentiële werkgever beschouwt, als voor de klant die razend benieuwd is waar en hoe zijn nieuwe Volvo wordt gebouwd.”

Patrick is dan weer de gids die de fabriek door en door kent en gekend is bij veel medewerkers, na een loopbaan van 40 jaar bij Volvo Car Gent, in verschillende functies en afdelingen. “De fabriek blijft na al die jaren nog steeds boeiend. Ieder jaar verandert het en ontdek ik nieuwe dingen die ik daarvoor nog niet gezien had”, vertelt hij. “Voor mij is de drempel klein om naar mensen toe te stappen als ik iets niet zeker weet.” De gidsen worden ook jaarlijks door het bedrijf uitgenodigd om de nieuwste updates mee te krijgen. Iets wat heel belangrijk is in een voortdurend veranderende omgeving.

In cijfers en meer

Hoewel we elk jaar zo’n 150 groepen verwelkomen, kunnen we helaas niet tegemoetkomen aan elke aanvraag. Om zelf eens in het productieproces van Volvo Car Gent te duiken, kan je hier alvast terecht of volg ons op Facebook en Instagram voor de nieuwste updates. Ben je zelf Volvo-dealer en wil je eens langskomen met klanten of geef je les op een technische school en wil je met je laatstejaars of studenten langskomen? Bezoek dan onze website voor meer informatie en om een rondleiding aan te vragen.19 maart 2024