Volvo Car Gent

De strijd om technisch talent woedt hevig. Vacatures voor technische functies raken moeilijk ingevuld. Wat doe je dan als bedrijf? Dan ga je zelf aan de slag en geef je eigen medewerkers de kans om zich om te vormen tot technicus.

Dat is wat Volvo Car Gent doet. Begin 2019 startte een eerste groep van 8 medewerkers met het opleidingstraject tot Volvo-technicus. In het najaar van 2019 startte een tweede groep.

“Via een interne vacature konden medewerkers zich kandidaat stellen voor het 1 jaar durende opleidingstraject,” legt Hans Vanseveren uit, supervisor Volvo Car Academy. “Zestien medewerkers, waaronder gewone operatoren en machine- en onderhoudsoperatoren, werden geselecteerd. We starten nu met een eerste groep, in het najaar volgt de tweede groep.”

 Volvo Car Gent

De opleiding is zeer praktijkgericht. Hans: “Naast de theorie krijgen de cursisten stage-opdrachten in de fabriek. Naar het einde toe evolueert de opleiding meer en meer naar training ‘on the job’. Ze krijgen vanaf het begin inzicht in de tools en systemen van het bedrijf, dus na een jaar zijn ze helemaal klaar om aan de slag te gaan als VT.”

Kenny Verhofsté is één van hen. Hij werkt hier sinds 2010, initieel als operator in Trim&Final, en nadien in Launch en als plaatwerker. Kenny: “Ik heb een diploma Onderhoudstechniek, maar het is 12 jaar geleden dat ik afstudeerde. Voor mij is dit een uitgelezen kans om als technicus aan de slag te gaan. Na al die jaren kan ik wel een opfrissing gebruiken en moet ik bijleren. Aan de hand van praktijkoefeningen krijgen we inzicht in de theorie. We zijn ook meteen mee met de nieuwe technieken op vlak van pneumatica, hydraulica, elektrische schema’s,… Het zit allemaal verweven in de opleiding.”

Volvo Car Gent werkt voor deze opleiding samen met Maseos, een externe organisatie voor praktijkgerichte, technische opleidingen die onder meer bedrijven ondersteunt bij de omscholing van eigen medewerkers. De bedoeling is dat Volvo Car Gent op termijn de opleiding volledig overneemt.

Daarom nemen ook 2 leerbegeleiders van de Volvo Car Academy deel aan de opleiding, waaronder Christophe Gijselinck. Hij werkte in het verleden als VT voornamelijk in GB2, en is dus goed geplaatst om andere collega’s in te wijden in het vak. Hij vindt vooral de praktische aanpak een grote meerwaarde. “Wat de collega’s in dit traject leren, geeft hen een grote voorsprong tegenover nieuwe medewerkers van extern. Het is een win-win situatie: goed voor de collega’s die op die manier mooie kansen krijgen, en goed voor het bedrijf dat zo de nood aan technisch talent gedeeltelijk kan invullen,” aldus Christophe.