Volvo Car Gent

Leren omgaan met de dagelijkse uitdagingen in je job, je netwerk uitbreiden, groeien als persoon en in je rol, … Women@Volvo, het netwerk dat de vrouwelijke medewerkers van Volvo Car Gent sinds 2017 verenigt, maakt er werk van. Het idee kwam oorspronkelijk uit Zweden overwaaien, maar is intussen ook in Gent al stevig ingeburgerd.

Een minderheid van de collega’s van Volvo Car Gent is vrouw, rond de 15 procent maar. Dat is niet veel, maar het maakt hen daarom niet minder belangrijk. In de Gentse fabriek wordt sowieso al sterk ingezet op diversiteit met extra aandacht en coaching van bijvoorbeeld anderstaligen of andere minderheidsgroepen. Women@Volvo brengt vrouwelijke medewerkers die hiervoor open staan, samen aan de hand van verschillende initiatieven: het mentorprogramma, netwerkavonden en specifieke aandacht voor groeimogelijkheden.

Het mentorprogramma, bekend als Female Menteeship, helpt vrouwelijke medewerkers om te groeien binnen en buiten hun huidige functie en als persoon. In samenwerking met professionals van coachingbureau Coaching The Shift wordt actief gewerkt op hoe te functioneren in een team en welke verbeterpunten of werkpunten er bij de deelnemende dames aangepakt kunnen worden. 

Volvo Car Gent

Jana Martens, Supply Chain Coordinator, kijkt positief terug op haar ervaring. “Dit is een opportuniteit. Dankzij dit mentorship kon ik mijn netwerk binnen Volvo uitbreiden, voel ik me mentaal sterk en leerde ik mezelf ook beter kennen”, zegt ze.

Volvo Car Gent

Ook Sandra Van Renterghem, Logistiek Ingenieur, spreekt vol lof. “Je komt op plaatsen waar je anders niet komt en tegelijk breid je je netwerk uit”, zegt ze. Volgens haar is het netwerk van vrouwen waarin ze terechtkwam een absolute meerwaarde. “Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans van Volvo heb gekregen”, aldus Sandra.

Volvo Car Gent

Evy Verheire, HR Business Partner, vervolgt. “Dit netwerk helpt om snel connectie te vinden met mensen die op dezelfde golflengte zitten. Je komt collega’s tegen die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Fijn dat Volvo dit platform biedt”, klinkt het.

Op dinsdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, stappen vijf nieuwe vrouwelijke medewerkers in het mentorprogramma van Volvo Car Gent. Samen met de aan hen toegewezen mentor werken ze het komende jaar rond verschillende thema’s, eigen aan het fabrieks- en bedrijfsleven.

Naast het mentorprogramma zijn ook netwerkavonden vaste prik bij Women@Volvo. Daar krijgt een grotere populatie medewerkers, vrouwen én mannen, de kans om te groeien en bij te leren van anderen. Éen keer in het kwartaal komt een inspirerende spreker langs om over leven en werk te vertellen en hoe ze omgaan met hun dagdagelijkse uitdagingen. Volgende namen passeerden al de revue: programmamaker Annemie Struyf, opruimcoach Nele Colle en topvrouw Catherine De Bolle van Europol. Na de uiteenzetting van de spreker kunnen de dames met elkaar in gesprek gaan, ervaringen delen en van elkaar bijleren.

Volvo Car Gent

Ten slotte streeft Women@Volvo ook naar een eerlijke en sterke verhouding tussen mannen en vrouwen op de werkvloer, zonder aan positieve discriminatie te doen. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat vrouwen op de werkvloer meer of betere kansen krijgen dan mannen”, zegt Barbara Blomme, die het programma als woordvoerster van Volvo Car Gent actief mee ondersteunt. “Het is vooral belangrijk dat vrouwen net als mannen de mogelijkheid hebben om te groeien in wat ze doen en dat ook zelf beseffen. En ja, ook als vrouw kan je bij Volvo een carrière uitbouwen”, aldus Barbara.  

Met Internationale Vrouwendag in het achterhoofd schaart Volvo Car Gent zich overigens volledig achter het thema #BreakTheBias (Stop De Vooroordelen). Samen tegen stereotypen, ongelijkheden en discriminatie! Geen makkelijke opdracht, maar bij Volvo Car Gent gaan ze de uitdaging aan.

8 maart 2022