Volvo Car Gent
Naar Global Newsroom

De eerste volledig elektrische Volvo, een XC40,  wordt vanaf september 2020 geproduceerd bij Volvo Car Gent. Als grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen met 6.500 medewerkers zijn we als Gentse fabriek trots op het vertrouwen dat we van Volvo Cars kregen om een pioniersrol te vervullen in de elektrificatieplannen van de groep.  Dankzij de elektrische auto blijft de werkgelegenheid in de Gentse fabriek alvast stabiel.

 

De bouw van een elektrisch voertuig is een reusachtige transformatie. Het onderstel van zo'n wagen is al volledig anders. In plaats van een brandstoftank en ontploffingsmotor heb je nu een elektrische motor, aangedreven door batterijen. En om die batterijen zo dicht mogelijk bij de lijn te assembleren, bouwt Volvo Car Gent ook een gloednieuwe batterijfabriek naast de eindassemblagelijn. 

Zowel arbeiders, onderhoudspersoneel, bedienden en managers krijgen een doorgedreven training rond elektrificatie en de specifieke gevaren die ermee gepaard kunnen gaan. 

 Tegen de zomer van 2020 zal de testproductie van de XC40 rond zijn. In september van 2020 wordt de eerste auto bestemd voor consumenten geproduceerd. "Goed nieuws voor Volvo Car Gent, want het verzekert stabiliteit voor onze ruim 6.500 medewerkers", zegt CEO en plant manager Stefan Fesser. 

De XC40, in 2018 nog uitgeroepen tot Europese wagen van het jaar, doet het ook qua verkoopscijfers erg goed. Wereldwijd is de compacte SUV na de XC60 het best verkochte Volvo-model en in België prijkt de wagen momenteel zelfs op de eerste plaats qua best verkochte Volvo's. 

De volledig elektrische XC40, wordt het eerste model van de gloednieuwe conceptlijn Recharge. De XC40 Recharge is gebaseerd op de veelvuldig bekroonde en best verkopende compacte SUV XC40. Het is dus ook de eerste telg van een familie volledig elektrische Volvo’s. Dit is een ware mijlpaal voor Volvo Cars: de eerste elektrische auto van het merk en een splinternieuw infotainmentsysteem, ondersteund door het Android besturingssysteem van Google.

De komende vijf jaar zal Volvo elk jaar een volledig elektrische auto lanceren, aangezien het merk ernaar streeft om tegen 2025 de helft van zijn globale verkoop te verwezenlijken met volledig elektrische auto’s en de rest met hybride wagens. Recharge is de overkoepelende naam die aan elke oplaadbare Volvo met een volledig elektrische of plug-inhybrideaandrijving zal worden gegeven.