Volvo Car Gent
Naar Global Newsroom

Jongeren maken kennis met uitdagingen van technische beroepen

  • Volvo Car Gent neemt deel aan 5de Beroepenrally
  • 90 scholieren doen praktische tests in motorenfabriek

Negentig jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs in de regio Gent gaan donderdag 21 februari aan de slag in het trainingscenter van het Engine Center (motorenfabriek) van Volvo Car Gent. Aan de hand van praktische tests en activiteiten kunnen ze van heel dichtbij ervaren hoe boeiend een technische job kan zijn. De beroepenrally, georganiseerd door het sectorfonds TOFAM Oost-Vlaanderen, het Beroepenhuis en de dienst Werk en Economie van de stad Gent, is aan zijn vijfde editie toe. Naast Volvo Car Gent laten ook Brose, OCAS, Plastal, Tower en Adient de Gentse scholieren zien hoe het er in hun bedrijven aan toe gaat en hoe uitdagend beroepen uit de technologie- en metaalsector kunnen zijn.

De deelnemers zijn jongeren uit het vierde jaar secundair onderwijs van KTA Mobi, KTA GITO Groenkouter, Edugo Campus Glorieux en Don Bosco Sint-Denijs-Westrem. Aan de hand van een doorschuifsysteem komen ze elk in 4 van de 6 deelnemende bedrijven langs om er zelf de handen uit de mouwen te steken. Knelpuntberoepen en de talenten die hiervoor nodig zijn, worden zo heel zichtbaar en tastbaar. In het Engine Center van Volvo Car Gent leggen de jongeren een behendigheidstest af die nodig is voor het monteren van een motorblok. Een metershoge robot geeft hen meteen aan of ze de vaardigheid onder de knie hebben of best nog even oefenen.

“Onze motorenfabriek is uitermate geschikt om jongeren in een technische richting voor het eerst kennis te laten maken met hoe het er in een productieomgeving aan toe gaat en hoe zij zelf een onontbeerlijke schakel kunnen vormen in een groter geheel, namelijk de bouw van een wagen”, zegt Geert Willems, verantwoordelijke voor het Engine Center bij Volvo Car Gent.      
 
“Voor bedrijven als Volvo is het cruciaal dat we deze jonge mensen al vroeg in hun schoolcarrière warm maken voor technische beroepen in de metaalsector. Al te vaak zijn er misvattingen over deze beroepen. Met een dag als deze kunnen de jongeren zelf ervaren dat de mogelijkheden in onze sector heel divers en uitdagend zijn", zegt Bart Thoen, verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod binnen Volvo Car Gent.  En dat zo’n beroepenrally zijn vruchten afwerpt, heeft het verleden al bewezen. Een van de technici die de middelbare scholieren vandaag bij Volvo Car Gent begeleidt, kreeg als jongere zelf de technische microbe te pakken toen hij destijds met zijn school op bedrijfsbezoek ging.