Volvo Car Gent
Naar Global Newsroom

Volvo Car Gent heeft de voorbije weken heel wat inspanningen geleverd om op een goede en veilige manier te kunnen heropstarten nadat de productie omwille van het coronavirus noodgedwongen moest worden stilgelegd, nu intussen meer dan een maand geleden (17 maart).

Maar er werd intussen wel ontzettend hard gewerkt. Verschillende teams zetten alles op alles op de fabriekssite klaar te stomen om terug wagens te produceren aan volle capaciteit, terwijl de veiligheid van de medewerkers te allen tijde wordt gegarandeerd. Na twee voorbereidende testweken werd de productie op maandag 4 mei weer opgestart.Volvo voor en Volvo na corona
Minstens 1,5m afstand houden tussen elkaar, ontsmettingskits voor alle productieteams, 3D geprinte hulpstukken om op een veilige manier deuren te openen, … Een pak nieuwe richtlijnen en afspraken moeten ervoor zorgen dat de veiligheid van de 6.500 medewerkers  absoluut wordt gegarandeerd. Zo worden tussenvensters in plexiglas geïnstalleerd in de teamhoeken, worden mondmaskers aangeboden, geldt er eenrichtingsverkeer voor wie te voet door de fabriek loopt en houden stewards in de gaten of medewerkers zich bij het binnen en buitenkomen aan de afspraken rond social distancing houden.In de week van 20 en 27 april lag de klemtoon nog niet op productie. Er werden wel stelselmatig meer wagens gemaakt met de ambitie om vanaf 4 mei terug op volle capaciteit te draaien. De focus in die voorbereidende weken lag voornamelijk op training en testen. Dat maakt het mogelijk om nog bijsturingen te doen waar nodig. Wie nog niet terug aan de slag ging, kreeg een uitgebreide training over de nieuwe maatregelen, anderen konden al worden ingezet in productie. 

“De productiviteit zal niet dalen door al die maatregelen. We zullen met evenveel mensen en wat extra veiligheidsstewards hetzelfde aantal wagens produceren”, zegt plant manager Stefan Fesser van Volvo Car Gent. Dat is nodig, want de Volvo XC40, het belangrijkste product van de fabriek, blijft populair. Ondanks de crisis zit het orderboek goed vol.