Volvo Car Gent
Naar Global Newsroom

Het hoger onderwijs en de bedrijfswereld slaan de handen in elkaar om 12- tot 14-jarigen warm te maken voor STEM-opleidingen, en meer specifiek een onderhoudsberoep in de industrie en/of vrijwilligerswerk in de repairsector. Op woensdag 4 mei waren een 20-tal jongeren te gast bij Volvo Car Gent om er kennis te maken met enkele STEM-beroepen (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Volvo Car Gent

Want dat deze jobs broodnodig zijn, daar bestaat geen twijfel over. Op dit moment zijn er in België 6.000 vacatures voor onderhouds- en technische functies die maar moeizaam ingevuld raken. Ook in de Gentse fabriek is er momenteel een tekort aan sterke technische profielen. Via het project Repair Teens worden jonge techneuten al vroeg in hun tienerjaren warm gemaakt voor een onderhoudsberoep in de industrie. Want jong geleerd … 

Volvo Car Gent

Voor Repair Teens sloegen de Techniekacademie van Hogeschool VIVES, BEMAS, POM West-Vlaanderen, Repair & Share, Manual.to, Evonik, Norbord, Vandemoortele en Volvo Car Gent de handen in elkaar. De bedoeling is om 12- tot 14-jarigen te laten zien hoe ze dankzij STEM zelf kunnen bijdragen tot een meer duurzame wereld. Daarnaast maakt het hen warm voor digitale vaardigheden, samenwerken en probleemoplossend denken, wat hen kan inspireren om STEM in hun verdere studies als een positieve en evidente keuze te zien.

Volvo Car Gent

De tieners die de fabriek van Volvo Car Gent bezochten, trokken alvast grote ogen. Ze gingen zelf aan de slag in het opleidingscentrum Volvo Car Academy, waar ze onder andere ervaring opdeden met pneumatica, en konden in de fabriek zelf van dichtbij de grote robots zien die een cruciale rol spelen in het productieproces.

Volvo Car Gent

“Het is niet te geloven hoe die indrukwekkende robots zo’n precisiewerk kunnen verrichten”, aldus Menno, een van de aanwezige tieners. “Ook straf dat iedereen hier precies weet wat hij of zij moet doen. Dat kan ook niet anders, zeker? Om de 64 seconden rolt hier een afgewerkte auto van de band”, luidt het.

Medewerkers met een technische opleiding of achtergrond zijn broodnodig in de huidige jobmarkt. Zonder deze mensen valt het land gegarandeerd binnen een week stil. De werkzekerheid voor wie een technische job zoekt, is een extra troef. Bij Volvo Car Gent zijn er op dit moment een 30-tal vacatures voor technische profielen. Vooral storingstechnici en technici Facility Management zijn meer dan welkom.

www.volvocargent.be/jobs