Volvo Car Gent
Naar Global Newsroom

Volvo Car Gent zet dit jaar meer dan ooit in op elektrificatie en duurzaamheid. De productiecapaciteit voor volledig elektrische wagens wordt dit jaar drastisch opgedreven. Daarnaast bereidt de fabriek zich voor om in de tweede jaarhelft volledig klimaatneutraal te produceren. 

De capaciteitsverhoging voor elektrische wagens is een antwoord op de sterke vraag naar het gamma van de elektrische Recharge wagens. Als pionier in de elektrificatiestrategie van Volvo Cars, dat vanaf 2030 alleen nog volledige elektrische wagens op de markt gaat brengen, produceert Volvo Car Gent al sinds 2020 de volledig elektrische XC40 Recharge. Vorig jaar kwam daar de C40 Recharge bij, het tweede volledig elektrische model in het Volvo-gamma. Voor deze 100% elektrische modellen zal de productiecapaciteit in de loop van dit jaar verdrievoudigd worden.

2021 was een bijzonder uitdagend jaar voor de Gentse fabriek. In totaal werden 183.238 wagens geproduceerd (productie 2020: 194.890), een daling ten opzichte van de voorbije jaren. Dat is te wijten aan het wereldwijde tekort aan semi-conductoren (microchips), dat de Gentse fabriek tot een 40-tal ongeplande niet-productiedagen dwong. Dankzij de doorgedreven inspanningen van alle betrokken afdelingen konden de productieverliezen omwille van andere onderdelentekorten worden beperkt.95% van de in Gent gebouwde wagens wordt uitgevoerd. Europa was vorig jaar de grootste afzetmarkt (74%). Daarnaast waren respectievelijk 18% en 7,7% van de wagens bestemd voor de Amerikaanse landen en Azië.

 

Top 10 marktenHoogtepunten 2021

In 2021 lag de focus voor Volvo Car Gent volledig op elektrificatie. De productie van de XC40 Recharge (full electric) werd gevoelig opgedreven (24.519 geproduceerde wagens of 13,4% van de totale productie) en begin oktober rolde het tweede volledig elektrische model binnen de Volvo groep, de C40 Recharge (full electric), voor het eerst van de band, goed voor 3.533 wagens of 1,9% van de totale productie.  


Focus 2022

De fabriek breidt haar capaciteit inzake elektrificatie dit jaar nog verder uit en plant een verdrievoudiging van de capaciteit van het aantal volledig elektrische wagens, tot 135.000. Technisch en op het vlak van infrastructuur werden reeds grote aanpassingen doorgevoerd om deze groei te kunnen realiseren, onder meer in de lasafdeling en de batterijfabriek. Om het evenwicht in de productie te bewaren en de volumes op een optimale en efficiënte manier aan de marktvraag aan te passen, volgt later dit jaar een aanpassing van de lijnsnelheid. Daarnaast gaan ook de aanwervingen onverminderd voort met ruimte voor ruim 500 nieuwe medewerkers. 

Tot slot zet de Gentse fabriek meer dan ooit verder in op duurzaamheid. De klimaatdoelstellingen van Volvo Cars voorzien een reductie in de CO2-uitstoot per wagen met 40%, waarbij een actieve rol is weggelegd voor alle fabrieken. Voor Volvo Car Gent betekent dit onder meer het verder opwekken van energie via zonnepanelen en windturbines op de Volvo-site en een geleidelijke overgang van het gebruik van biomethaan in plaats van natuurlijk methaan. Biomethaan is een CO2-neutrale, schone brandstof zonder deeltjes, die een goed alternatief vormt voor fossiele brandstof. In de tweede jaarhelft verwacht Volvo Car Gent volledig klimaatneutraal te kunnen produceren.