Volvo Car Gent
Volvo Car Gent

De haven als troef

Het verhaal van Volvo Car Gent begint in 1965. Op 3 november van dat jaar werd de Volvo-fabriek in Gent officieel geopend, maar de eerste auto liep al van de lijn op 28 juni van dat jaar. De Zweedse ingenieur Lars Malmros had de Arteveldestad in de vroege jaren zestig, als jonge ingenieur uitgekozen als locatie voor een vestiging van Volvo in de toenmalige Europese Economische Gemeenschap. Het moest een havenstad zijn, en met de hulp van het Gentse stadsbestuur van toen, werd Gent uiteindelijk de uitverkoren locatie.

Aanvankelijk was Volvo NV, zoals het bedrijf toen heette, een kleine vestiging. De koetswerken werden in Zweden gelast en kwamen aan in grote kratten, samen met de daarbij horende onderdelen.

Volvo Car Gent

Amazon

De eerste Volvo die in Gent werd geproduceerd, was de Amazon. In Gent liepen er 16.310 exemplaren van de band. De Amazon was een van de eerste auto’s die standaard met driepuntsveiligheidsgordels en een bekleed dashboard werd geleverd. De productie werd beëindigd in 1970 en het model werd opgevolgd door de Volvo 140-serie.

De eerste jaren bleef de productie erg beperkt en eind jaren ’70 leed de Gentse vestiging zwaar onder de oliecrisissen, maar tegen 1988, toen de miljoenste auto (een Volvo 740) van de band liep, raakte de Gentse Volvo-fabriek er weer bovenop.

In de jaren ’80 legde Volvo Car Gent de basis voor het latere succes. Kwaliteit werd de belangrijkste troef en bepaalde ook de efficiëntie van de fabriek. Ook het teamwerk werd ingevoerd, dit volgens de Toyota-principes, waarbij de kwaliteit, eigen aan teamwerk met betrokkenheid, gecombineerd wordt met de efficiëntie van een lijnsysteem. In deze periode deden ook de robots hun intrede.

Volvo Car Gent was zo performant geworden dat het klaar was om, voor het eerst in de geschiedenis, een nieuw model in productie te nemen vóór dat in Zweden gebeurde: de Volvo 850.

Volvo Car Gent groeide uit tot een van de belangrijkste hoekstenen in Volvo’s industriële structuur en tot de grootste industriële werkgever in Vlaanderen.

 

50 jaar Volvo

Meer dan 50 jaar Volvo, dat zijn ook talloze verhalen. Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Volvo Car Gent in 2015 werden 50 portretten gemaakt van "gewone buitengewone" collega's. Zij vertegenwoordigen de meer dan 6.500 medewerkers die vandaag voor Volvo Car Gent werken, en de vele duizenden die dat in het verleden hebben gedaan.  Volvo neemt een belangrijke plaats in in hun leven. Zij maakten geschiedenis en bouwen ook mee aan de toekomst!

50 portretten naar aanleiding van 50 jaar Volvo